Kontakta oss gärna

Sandahls bygger vägbro i Vartofta på uppdrag av Trafikverket

14 dec 2022

Sandahls fick våren 2020 i uppdrag av Trafikverket att bygga en vägbro över järnvägen i Vartofta. Det var ett stort och komplicerat projekt som skulle utföras utan att påverka järnvägstrafiken som löpte i hög hastighet i anslutning till bygget.

Omfattande totalentreprenad
Under våren 2020 gick Trafikverket ut med en upphandling om en ny vägbro över järnvägen i Vartofta i Falköpings kommun. Uppdraget var att bygga en planskild korsning där en ny vägbro skulle överbrygga järnvägen. I kravspecifikationen angavs bland annat att det skulle vara en vägbro i betong med dubbla filer för biltrafik, med tillhörande anslutningsvägar, samt parallella gång- och cykelbanor. Peter Bjers är projektledare på Trafikverket:

– Det är inte alla leverantörer som har den kapacitet och kompetens som krävs för att ta sig an ett så omfattande projekt som vägbron över järnvägen i Vartofta. Vi bedömde att Sandahls har både resurserna och erfarenheten som krävs för att genomföra projektet, med det säkerhetstänk som behövs på grund av den pågående järnvägstrafiken.

Högt säkerhetstänk
Efter slutförd upphandling påbörjade Sandahls projekteringen i juni 2020 och byggstarten skedde i november samma år. Innan entreprenaden kunde påbörjas fick all personal genomgå en säkerhetsutbildning.

– Detta projekt blev komplext då bygget skulle ske med pågående järnvägstrafik precis intill byggnationen. Detta innebar arbete intill högspänningsledningar och att tåg regelbundet passerade förbi i så höga hastigheter som 160 km i timmen. Självfallet kräver detta ett omfattande säkerhetsarbete för att ge personalen en trygg och säker arbetsplats, säger Mikael Pålsson, projektledare hos Sandahls.

Lyckad slutbesiktning
Själva byggnationen pågick under cirka ett år, med start i november 2020. Under detta år utförde Sandahls allt från underliggande gräv- och markarbeten till betonggjutning och färdigställande av vägbanorna. Det var en totalentreprenad som avslutades med en lyckad slutbesiktning i november 2021.

– Trafikverket har varit granskande part under hela entreprenaden, och vi är imponerade över Sandahls effektivitet och kvalitet. Vid slutbesiktningen fanns väldigt få synpunkter, och inget som inte gick snabbt att åtgärda. Efter godkännande släppte vi på trafiken och nu kan alla boende i och kring Vartofta dra nytta av den högre säkerhet som en planskild vägbro över järnvägen ger. Jag ser fram emot fler projekt tillsammans med Sandahls, avslutar Peter Bjers.

Sandahls – helhetsleverantör inom entreprenad
Sandahls utför alla sorters entreprenad- och anläggningsprojekt, effektivt och med hög kvalitet. Vi skräddarsyr vår entreprenadlösning till ditt projekts unika förutsättningar, från stora infrastrukturprojekt till privata uppdrag. Sandahls är en helhetsleverantör som tar ansvar för allt från kvalitet och miljö till säkerhet och ekonomi.

Med egen kompetent personal, och en stor fordonsflotta med många specialfordon, är Sandahls den enda kontakt du behöver för att genomföra dina entreprenadprojekt.

Relaterade inlägg

Trafikledare till Real Rail sökes

17 maj 2023

Vill du arbeta i ett företag som har bestämt sig för att leda utvecklingen mot fossilfria dörr till dörrtransporter? Kom då till oss på Real Rail Sweden, en del av Sandahlsbolagen Sweden AB! På Sandahlsbolagen Sweden AB har vi nämligen bestämt oss. Vi ska redan 2025 möta 2030 års legala krav vad gäller transporters påverkan […]

Sandahls söker nu en verkstadschef med placering på vår anläggning i Värnamo.

08 maj 2023

Sandahls söker nu en verkstadschef med placering på vår anläggning i Värnamo.

Vill du bli en i vårat team i sommar och jobbar med härliga kollegor i Ljungby?

27 apr 2023

Vi söker just nu 1 som vill jobba v27-36 och köra Återvinning, containers, trädgårdsavfall.