Kontakta oss gärna

Sandahls utför fjärrvärmeentreprenad åt Jönköping Energi

23 nov 2022

Jönköping växer och för att kunna möta ökad efterfrågan på fjärrvärme bygger Jönköping Energi ut överföringskapaciteten. Sandahls fick i uppdrag att bygga en tolv kilometer lång överföringsledning mellan kraftvärmeverket i Torsvik och centrala Jönköping, inklusive två nya pumpstationer.

Komplext uppdrag i stadsmiljö
Att bygga en fjärrvärmeledning genom en levande stad är en utmaning. Här behöver man ta hänsyn till både befintlig infrastruktur under mark och att allt ska fungera för trafikanter och viktiga samhällsfunktioner under byggtiden. Utöver detta ställs det krav på de anläggningar som behöver uppföras i anslutning till fjärrvärmeledningen. Svante Berglund var projektansvarig för utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Jönköping:

– När vi projekterar i stadsmiljö vill vi gärna att de byggnader vi uppför ska smälta in väl i stadsmiljön, samtidigt som de ska uppfylla våra krav på funktion och säkerhet. I denna utbyggnad av fjärrvärmenätet behövde vi bygga en ny överföringsledning och två pumpstationer mellan kraftvärmeverket i Torsvik och centrala Jönköping. I detta komplexa uppdrag sökte vi en kompetent leverantör med rätt resurser och erfarenhet. Efter en noggrann upphandlingsprocess under våren 2020 föll valet på Sandahls.

Utmanande specialfasader
För att pumpstationerna skulle passa i omgivande stadsmiljö hade arkitektfirman tagit fram en fasaddesign i betong, som skulle efterlikna trä i olika dimensioner. Dessa specialfasader ställde stora krav på Sandahls som entreprenör när bygget väl drog igång i maj 2020.

– Det var viktigt att utformningen av pumpstationerna skulle vara estetiskt tilltalande, samtidigt som säkerhetskraven uppfylldes och full funktionalitet uppnåddes. I komplexa projekt som detta behöver man ha en löpande dialog med entreprenörerna och här upplever jag att Sandahls genomgående har varit lyhörda och flexibla, säger Svante Berglund.

Ett framgångsrikt projekt
Jönköping Energis nya överföringsledning med två nya pumpstationer stod färdigställda i januari 2022, väl integrerade i det utbyggda fjärrvärmenätet som nu försörjer över 30 000 hushåll och verksamheter med värme och varmvatten.

– Sandahls löste detta uppdrag till full belåtenhet, vilket inte minst den problemfria slutbesiktningen visade. Det viktiga för oss på Jönköping Energi är att helheten blir bra och att allt fungerar som det är tänkt, så att vi kan serva våra kunder på bästa sätt. Nu är vi framgångsrikt i mål med detta stora och komplexa projekt och här har Sandahls varit en viktig och drivande samarbetspartner, avslutar Svante Berglund.

Sandahls – helhetsleverantör inom entreprenad
Sandahls utför alla sorters entreprenad- och anläggningsprojekt, effektivt och med hög kvalitet. Vi skräddarsyr vår entreprenadlösning till ditt projekts unika förutsättningar, från stora infrastrukturprojekt till privata uppdrag. Sandahls är en helhetsleverantör som tar ansvar för allt från kvalitet och miljö till säkerhet och ekonomi.

Med egen kompetent personal, och en stor fordonsflotta med många specialfordon, är Sandahls den enda kontakt du behöver för att genomföra dina entreprenadprojekt.

Relaterade inlägg

Nordanå, en av tre finalister i Transportföretagens Hållbarhetspris som delas ut på eComExpo den 27 september.

20 sep 2023

Nordanå Transport AB är ett logistik– och transportföretag baserat i Malmö. De har 35 lastbilar i trafik och kör mestadels regionala transporter. Förutom deras ambitiösa klimatmål har de har en vision om att deras förare ska kunna ha ett socialt liv där man även ska kunna hämta eller lämna sina barn från skola eller dagis. Läs […]

Professionals Nord & Sandahls

26 jun 2023

Samarbetet som utbildar framtidens chaufförer – ”Det råder brist på yrkeschaufförer i minst 10 år framöver” Det råder akut brist på lastbilschaufförer i hela Europa och bara i Sverige ligger bristen på cirka 50.000 personer. För att möta kompetensbristen när det gäller yrkeschaufförer har Professionals Nord tagit fram ett koncept vid namn ”Chaufförsskolan” där intresserade […]

En framtidsspaning inom logistik

13 apr 2023

Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna för Sandahls Logistik? VD Mikael Ingesson gör en framtidsspaning.