Kontakta oss gärna

Sandahls utför fjärrvärmeentreprenad åt Jönköping Energi

23 nov 2022

Jönköping växer och för att kunna möta ökad efterfrågan på fjärrvärme bygger Jönköping Energi ut överföringskapaciteten. Sandahls fick i uppdrag att bygga en tolv kilometer lång överföringsledning mellan kraftvärmeverket i Torsvik och centrala Jönköping, inklusive två nya pumpstationer.

Komplext uppdrag i stadsmiljö
Att bygga en fjärrvärmeledning genom en levande stad är en utmaning. Här behöver man ta hänsyn till både befintlig infrastruktur under mark och att allt ska fungera för trafikanter och viktiga samhällsfunktioner under byggtiden. Utöver detta ställs det krav på de anläggningar som behöver uppföras i anslutning till fjärrvärmeledningen. Svante Berglund var projektansvarig för utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Jönköping:

– När vi projekterar i stadsmiljö vill vi gärna att de byggnader vi uppför ska smälta in väl i stadsmiljön, samtidigt som de ska uppfylla våra krav på funktion och säkerhet. I denna utbyggnad av fjärrvärmenätet behövde vi bygga en ny överföringsledning och två pumpstationer mellan kraftvärmeverket i Torsvik och centrala Jönköping. I detta komplexa uppdrag sökte vi en kompetent leverantör med rätt resurser och erfarenhet. Efter en noggrann upphandlingsprocess under våren 2020 föll valet på Sandahls.

Utmanande specialfasader
För att pumpstationerna skulle passa i omgivande stadsmiljö hade arkitektfirman tagit fram en fasaddesign i betong, som skulle efterlikna trä i olika dimensioner. Dessa specialfasader ställde stora krav på Sandahls som entreprenör när bygget väl drog igång i maj 2020.

– Det var viktigt att utformningen av pumpstationerna skulle vara estetiskt tilltalande, samtidigt som säkerhetskraven uppfylldes och full funktionalitet uppnåddes. I komplexa projekt som detta behöver man ha en löpande dialog med entreprenörerna och här upplever jag att Sandahls genomgående har varit lyhörda och flexibla, säger Svante Berglund.

Ett framgångsrikt projekt
Jönköping Energis nya överföringsledning med två nya pumpstationer stod färdigställda i januari 2022, väl integrerade i det utbyggda fjärrvärmenätet som nu försörjer över 30 000 hushåll och verksamheter med värme och varmvatten.

– Sandahls löste detta uppdrag till full belåtenhet, vilket inte minst den problemfria slutbesiktningen visade. Det viktiga för oss på Jönköping Energi är att helheten blir bra och att allt fungerar som det är tänkt, så att vi kan serva våra kunder på bästa sätt. Nu är vi framgångsrikt i mål med detta stora och komplexa projekt och här har Sandahls varit en viktig och drivande samarbetspartner, avslutar Svante Berglund.

Sandahls – helhetsleverantör inom entreprenad
Sandahls utför alla sorters entreprenad- och anläggningsprojekt, effektivt och med hög kvalitet. Vi skräddarsyr vår entreprenadlösning till ditt projekts unika förutsättningar, från stora infrastrukturprojekt till privata uppdrag. Sandahls är en helhetsleverantör som tar ansvar för allt från kvalitet och miljö till säkerhet och ekonomi.

Med egen kompetent personal, och en stor fordonsflotta med många specialfordon, är Sandahls den enda kontakt du behöver för att genomföra dina entreprenadprojekt.

Relaterade inlägg

Chaufförer till Sandahls logistik Helsingborg

24 maj 2024

Vill du vara en del av vår hållbarhetssträvan och växa med oss på Sandahls Logistik AB? Vi söker engagerade och flexibla individer som vill arbeta med hållbarhet på lång sikt och ta del av utvecklingsmöjligheterna hos oss. Vi söker dig som: Har ett BECE-körkort Besitter en god attityd Kan kommunicera på svenska, både skriftligt och […]

Svenska Retursystem väljer Sandahls som logistikleverantör

08 feb 2024

DHL och Sandahls kommer att ansvara för Svenska Retursystems transporter inom Sverige med start den 1 maj. Det står klart efter en upphandling av retursystemets inrikestransporter.

Sandahls Logistik – ska bli Sveriges största fossilfria transportföretag

22 nov 2023

Sandahls Logistik tar ännu ett stort kliv i arbetet att bli Sveriges största fossilfria transportföretag.